Dôvody prečo zriadiť na pripravovanej cyklotrase DoTuSek nabíjacie stanice pre elektrobicykle
top of page

Dôvody prečo zriadiť na pripravovanej cyklotrase DoTuSek nabíjacie stanice pre elektrobicykle

Updated: Feb 24, 2023

Zriadenie nabíjacích staníc pre elektro bicykle na pripravovanej cyklotrase DOTUSEK by bolo pre obce výhodné z viacerých dôvodov.



V stredu 22. februára prijal predseda BSK pani starostku Novej Dedinky, pána primátora Senca a pánov starostov Turne a Kráľovej pri Senci. Témou rokovania bolo pokračovanie cyklotrasy DeTuSeK, ktorá pretína mikroregión Senecko.


Nový úsek by mal byť vedený popri brehu Čiernej vody do Kráľovej pri Senci cez Tureň a Senec, s možnosťou potiahnuť trasu až k Včelárskej paseke, kde by sa chcel na túto trasu napojiť aj Trnavský kraj. K projektu sa pridala aj Kostolná pri Dunaji, perspektívne má záujem Hrubá Borša. „Projekt otvorí nové možnosti na cyklodopravu v mikroregióne Senecko, ale priblíži aj obce navzájom. Chválim spoločne vytvorené združenie obcí DeTuSek, vďaka ktorému je ich hlas ešte silnejší. Môžu sa spoľahnúť na podporu Bratislavského kraja, dnes sme spoločne prebrali ďalšie kroky. Držím projektu palce, budeme vás informovať,“ uviedol po stretnutí župan Juraj Droba.


Prvým a najdôležitejším dôvodom pre zriadenie nabíjacích staníc je ekologický prínos. Elektro bicykle sú ekologickým spôsobom dopravy a ich používanie prispieva k redukcii emisií oxidu uhličitého a iných škodlivín do ovzdušia. Zriadením nabíjacích staníc pre elektro bicykle na cyklotrase by sme motivovali cyklistov, aby využívali tento ekologický spôsob dopravy ešte viac a tým prispeli k ochrane životného prostredia v oblasti.


Ďalším dôvodom je zlepšenie atraktivity a kvality cyklotrasy. Zriadenie nabíjacích staníc pre elektro bicykle na cyklotrase by bolo pre cyklistov výraznou výhodou a zlepšilo by to kvalitu ich zážitku z jazdy po cyklotrase. Cyklisti by si mohli byť istí, že majú k dispozícii nabíjaciu stanicu, kde si môžu nabiť batériu svojho elektro bicykla a pokračovať v jazde bez obáv z nedostatku energie.


Príťažlivosť oblasti pre turistov a návštevníkov

Okrem toho by zriadenie nabíjacích staníc na cyklotrase zvýšilo príťažlivosť oblasti pre turistov a návštevníkov. Elektro bicykle sú stále populárnejšie a mnoho ľudí si ich požičiava na výlety alebo dovolenky. Zriadením nabíjacích staníc na cyklotrase by sme vytvorili príjemné prostredie pre turistov, kde by mohli bez problémov využiť svoje elektro bicykle a objaviť krásy oblasti.


V neposlednom rade by zriadenie nabíjacích staníc pre elektro bicykle na cyklotrase mohlo slúžiť aj ako príležitosť pre obce a miestne podniky. Obce by mohli získať väčšiu návštevnosť a podniky by mohli využiť zvýšenú návštevnosť a dopyt služieb v oblasti. Zriadenie nabíjacích staníc pre elektro bicykle na cyklotrase by mohlo byť pre podnikateľov v oblasti príležitosťou na rozšírenie svojej ponuky a zvýšenie ziskov.


Rozvoj cestovného ruchu v oblasti Vzhľadom na tieto výhody by mali obce, ktorými prechádza cyklotrasa, zvážiť zriadenie nabíjacích staníc pre elektro bicykle. Okrem už spomínaných výhod by to mohlo prispieť k rozvoju cestovného ruchu v oblasti, k zlepšeniu kvality životného prostredia a k podpore ekologickej mobility. Výstavba nabíjacích staníc by mohla byť financovaná z dotácií dotknutých krajov alebo z európskych fondov, čím by sa získali ďalšie finančné prostriedky na rozvoj cykloturistiky v regióne.


Udržateľný rozvoj

V konečnom dôsledku by zriadenie nabíjacích staníc pre elektro bicykle na cyklotrase mohlo prispieť k udržateľnému rozvoju regiónu, k zlepšeniu kvality života obyvateľov a k ochrane životného prostredia


NabiBajk,sro, Roman Pikaly, CEO,

12 views0 comments
bottom of page