Ako vlastne funguje nabíjacia stanica pre elektrobicykle?
top of page

Ako vlastne funguje nabíjacia stanica pre elektrobicykle?

Updated: Nov 6, 2023

Nabíjacia stanica PowerBox umožňuje majiteľovi elektrobicykla nabíjať batériu aj mimo domova, bez toho, aby musel nosiť svoju vlastnú (zvyčajne dosť ťažkú a objemnú) nabíjačku batérií.

Vďaka zásuvnému káblovému systému a neustále sa rozširujúcemu portfóliu káblových svoriek je nabíjacia stanica Powerbox kompatibilná s 90% elektrobicyklov pôsobiacich na českom a slovenskom trhu.

Do nabíjacej stanice sú zabudované originálne nabíjačky odporúčané výrobcami batérií pre elektrobicykle. Nabíjanie prebieha maximálnym prúdom 4A, čo je relevantné a pre všetky typy batérií do elektrobicyklov s napätím 36V. Nabíjanie batérií z nabíjacej stanice Powerbox je absolútne bezpečné.


Prečo by som pri cestovaní na elektrobicykli nemal používať vlastnú nabíjačku?

Nabíjačka na elektrobicykel nesmie byť vystavená vlhkosti, a preto výrobcovia varujú pred jej prevádzkou vonku. Nabíjačky sú určené pre vnútorné použitie s relatívnou vlhkosťou pod 80%.

Ak používate vlastnú nabíjačku, potom ju nemožno žiadnym spôsobom uzamknúť na elektrický bicykel, a preto je nebezpečné nechať nabíjanie bicykla bez dozoru. Veľmi často je nabíjačka ukradnutá a majiteľ elektrobicykla si potom musí zaobstarať novú nabíjačku - cena zahŕňa viac ako 5 000 Kč!

Majitelia elektrobicyklov nechcú so sebou na výlety nosiť žiadnu prebytočnú záťaž, pričom nabíjačka vážia aj do 2 kilogramov! Preto veľmi ocenia možnosť dobitia batérie svojho elektrobicykla v mieste ich zastávky z nabíjacej stanice - napríklad vo vašej reštaurácii alebo na námestí vášho mesta.


Maximálna kompatibilita a bezpečnosť.

Nabíjacia stanica Powerbox je vybavená presnou elektronikou a značkovými priemyselnými AC-DC nabíjačkami (výrobcovia: Robert Bosch GmbH, Shimano Inc., Modiary Co.), ktoré sú certifikované na použitie s technológiou Li-Ion batérií pre elektrické bicykle.

Všetky modely nabíjacích staníc Powerbox sú certifikované na zhodu s ČSN EN IEC 61439-1:2012 a ČSN EN IEC 61439-7:2020 (Nízkonapäťové rozvádzače a rozvádzače pre použitie v špeciálnych podmienkach - nabíjacie stanice pre elektromobilitu). Pre každé zariadenie nabíjacej stanice dostane jeho operátor očíslovaný protokol o teste - titulný list.

Nabíjacia stanica Powerbox.one je určená pre vonkajšiu inštaláciu. Vďaka certifikácii IP44 ho možno natrvalo (celoročne) umiestniť na vonkajšiu fasádu budovy alebo na samostatne stojaci stĺp. Nabíjaciu stanicu je možné úspešne prevádzkovať aj v interiéri (vo firemnej bike miestnosti, garáži, alebo na recepcii). Kryt nabíjacej stanice má vysoký stupeň ochrany pred mechanickým poškodením IK8


Možnosť rýchleho nabíjania štyroch, alebo dokonca šiestich elektrobicyklov naraz.

Špičková spotreba prúdu pri súčasnom nabíjaní 4 bicyklov je max.12 A. Powerbox.one nepotrebuje žiadnu špeciálnu ochranu ani úpravy elektrickej siete vo vašej budove (odporúčame istič 16 A). Táto nabíjacia stanica môže byť voliteľne vybavená aj 2x vonkajšou 230 V zásuvkou, zaistenou chráničom prúdu (značka Haeger - Standard "schuko").

Nabitie batérie štandardného elektrobicykla (500 Wh) z 30% na 70% kapacity na nabíjacej stanici Powerbox.one 4P (priemerné nabitie +200 Wh) bude trvať približne 60 minút. Rýchlosť nabíjania môže byť ovplyvnená aktuálnou vonkajšou teplotou, vekom batérie (SoH) a jej aktuálnou kapacitou (SoC).

Elektrina spotrebovaná na nabíjanie elektrobicyklov má zanedbateľný objem, jedno typické nabíjanie predstavuje finančné náklady rádovo 0,5 - 1,5 Kč (podľa trhových cien elektriny v roku 2022). Z tohto dôvodu nie je v nabíjacej stanici Powerbox implementovaný žiadny platobný modul. Majiteľom pedelec odporúčame ponúkať nabíjanie bezplatne a využívať čas, ktorý e-cyklista trávi vo vašom podnikaní pri nabíjaní.

Nonstop monitorovanie prevádzky, monitorovanie a kontrola spotreby cez internet/mobil.



Powerbox.one 4P má na prednej strane 4 stavové LED diódy (modré) - jednu pre každý nabíjací slot, ktorá informuje o stave nabíjania: nenabíjanie/nabíjanie a jedna prevádzková dióda (zelenožltá): Powerbox.one zariadenie neaktívne/aktívne.

Každá nabíjacia stanica Powerbox.one je vybavená jedinečným segmentom IoT (Internet of Things) pre vzdialenú správu prostredníctvom nášho cloudového riešenia. Je pripojený cez sieť Wi-Fi (poskytovanú prevádzkovateľom stanice) alebo prostredníctvom nezávislého pripojenia cez mobilné dátové pripojenie LTE/EDGE (za jednorazový príplatok) k internetu.

Operátor má možnosť diaľkovo zapínať a vypínať nabíjaciu stanicu odkiaľkoľvek - iba prostredníctvom svojho mobilného telefónu alebo prostredníctvom prehliadača na počítači. Môže tiež monitorovať spotrebu energie a súčasné využitie stanice a byť okamžite informovaný v prípade výpadku stanice.

PowerBox nabíja pomocou nabíjacieho kábla zásuvného modulu.




Bohužiaľ, v Európe neexistuje štandard pre univerzálny nabíjací konektor pre pedelec batérie (ako je to v prípade mobilných telefónov alebo elektromobilov). Na svete existuje viac ako 40 rôznych typov nabíjacích konektorov používaných pre batérie do elektrobicyklov!

Preto sme vytvorili zásuvný káblový systém CableBox, vďaka ktorému môže nabíjacia stanica Powerbox nabíjať desiatky rôznych typov batérií do elektrobicyklov od mnohých výrobcov (až 90% všetkých typov bicyklov pôsobiacich v Českej republike a na Slovensku v roku 2022). Nové terminály - typy nabíjacích káblov sa neustále pridávajú.

Nabíjacie káble sú zvyčajne k dispozícii na prenájom u prevádzkovateľov nabíjacích staníc, ale majiteľ elektrobicykla si môže kúpiť kábel, ktorý zodpovedá konektoru batérie jeho elektrobicykla, alebo ho už dostal pri kúpe elektrobicykla od predajcu. Nabíjací kábel váži iba 70 gramov a zmestí sa do vrecka alebo tašky na sedadlo na bicykli.

Sada skrútených nabíjacích káblov pre operátorov (tzv. Cable Pack "S") je zľavnená, v porovnaní s individuálnym nákupom pri objednávaní nabíjacej stanici súčasne. Zakúpenie a prenájom nabíjacích káblov určite odporúčame vašim zákazníkom.


Každá nabíjacia stanica je individuálna a je pripravená špeciálne pre vás.


Každé miesto inštalácie nabíjacej stanice si vyžaduje individuálny prístup. Nabíjaciu stanicu je možné umiestniť na stenu alebo na stĺpik. Stanicu je možné vybaviť prednou nálepkou alebo umiestniť do tzv. Design Boxu - skrinky v kombinácii hliníka a plechu (v prípade vyšších estetických požiadaviek prevádzkovateľa prijateľné riešenie aj pre mestské chránené územia).

Aby bola nabíjacia stanica atraktívna a využívaná pre vašich zákazníkov, je potrebné inštalovať kvalitné stojany na bicykle, kde môže návštevník bezpečne uzamknúť svoj bicykel bez obáv z jeho poškodenia alebo krádeže.

Nabíjaciu stanicu je možné prevádzkovať úplne bez dozoru - ak sa rozhodnete súčasne nainštalovať box na nabíjacie káble - Cable Box. Potom si ich nebudete musieť prenajímať od personálu a nabíjacia stanica môže byť v prevádzke mimo vašich otváracích hodín.

Navigácia k vašej nabíjacej stanici - online reklama je zahrnutá.


Novo nainštalovaná nabíjacia stanica (ak je voľne prístupná verejnosti) je okamžite vložená do Databázy nami spravovaných nabíjacích staníc pre elektrobicykle, odkiaľ sa informácie a fotografie kopírujú na Mapy.cz server Seznam.cz - do špeciálnej vrstvy Nabíjacia stanica pre elektrobicykle.

Vaša spoločnosť tak dostane úplne zadarmo nový adresný bod mapy, ktorý bude okamžite viditeľný pre tisíce používateľov pedelec. Server Mapy.cz je voľbou číslo 1 pre 95% všetkých cyklistov v Českej republike pri plánovaní ich trás a výletov.


Technické parametre nabíjacej stanice Powerbox.one 4P:

  • Výška - Šírka - Hĺbka: 26 - 36 - 16 cm

  • Hmotnosť: 4,5 kg (bez napájacieho kábla)

  • Napájanie: 230 VAC - EU zástrčka alebo CYKY kábel

  • Menovitý vstup max. 560 W (4x 140W)

  • Ochrana: min. 12A, odporúčaná 16A

  • Výkon: 4x XLR-F(3,4,5) so zámkom, DC 4A(2A) / 42V

  • Indikácia stavu: 4x LED diódy (modrá) 1x LED (žltá)

  • Ochrana proti vode a prachu: IP44, antivandal IK8

  • Uzamykanie: 2x patentový zámok na kľúče

311 views0 comments
bottom of page