Výška dotácie na elektrobicykel vo Francúzsku až 4.000€
top of page

Výška dotácie na elektrobicykel vo Francúzsku až 4.000€


Čoraz viac svetových miest sa snaží zbaviť áut minimálne v rámci svojich centier. Podporujú pritom alternatívne formy dopravy či pešiu mobilitu. A Francúzi si nachystali štedré dotácie, ktorými chcú presvedčiť motoristov k prechodu na elektrobicykle či bežné bicykle. Iné krajiny zas platia svojim občanom za to, že do práce jazdia bicyklom.


Nielen veľké svetové mestá a metropoly čelia v oblasti dopravy obrovským výzvam. Dopravné zápchy, znečistený vzduch, hluk či nedostatok verejného priestranstva sa pritom netýkajú len ich centier. K tomuto všetkému nás doviedlo uprednostňovanie áut pred ostatnými formami dopravy a mobility. A nemožno pritom zabúdať ani na zdravotné dôsledky.

Mnohé krajiny či konkrétne mestá preto podnikajú rôzne iniciatívy, aby sa zbavili áut a priniesli obyvateľom a návštevníkom lepšiu kvalitu života a príjemnejšie zážitky. No a ako informuje Electrek na základe správy od The Times, Francúzi sa snažia motivovať motoristov k prechodu na bicykle prostredníctvom zaujímavých dotácií.


Výška dotácie na elektrobicykel sa môže vo Francúzsku vyšplhať až na 4 000 €. A to v prípade občanov s nižšími príjmami, ktorí vymenia svoj starý vysokoemisný automobil za elektrobicykel. Tí s vyššími príjmami sa budú musieť uspokojiť s nižšou dotáciou, ktorá sa odvíja od konkrétnej výšky ich príjmu.

O dotáciu však môžu požiadať aj tí, ktorí sa nemienia vzdať svojho automobilu. V takomto prípade však príspevok klesne na max. 400 €. Niektoré francúzske mestá pritom majú vlastné štedrejšie schémy. Napr. Paríž ponúka až 500 € na elektrobicykel alebo skladací pedálový bicykel.


Electrek tiež informuje o ďalších zaujímavých iniciatívach podporujúcich cyklistiku na úkor automobilovej dopravy. Napr. Belgicko platí ľuďom, čo chodia do práce na bicykli, 0,25 € za km. A veľmi podobné to má byť aj v „Mekke“ mestskej cyklistiky – Holandsku.

Zdroj: Tesla magazín

6 views0 comments
bottom of page